Nevlastenecky

sobota 7. prosinec 2013 17:03

Co je doma, to se počítá?

Určitě se kalkuluje se vším. Zdražili nám euro, což má znamenat: lidičky honem nakupujte? Nějak v tom nemám jasno. Určitě budu muset nakupovat, ale otázka je, kde to udělám. Bez ohledu na reklamy na české výrobky a ostatní blabla doporučení, případně  varování před výrobky  nekvalitními, já volím zahraničí. Jednak je tady cena - a jsou  státy, kde nejsem odkázaná na brýle, které mi dopomůžou ke zjištění, co to vlastně kupuju. Skutečně  je možné vejít do obchodu a základní potraviny  koupit bez dalšího studia. Protože  by si výrobci netroufli  šidit zákazníka na kvalitě, jelikož by se jim to nemuselo vyplatit.

Je rozdíl, když mouka stojí 0,35 euro, nebo našich minimálně 12,90. Pokud člověk potřebuje víc, než kilo a to v předvánočním období většinou ano, vyplatí se.Čokoláda na vaření stojí méně, než euro a je jí dvacet deka. Navíc je hořká tak moc, až mi chutí připomíná naši  prý kvalitní hořkou čokoládu. U nás jsem dvakrát koupila čokoládu i s červy. V obou případech byla v akci. Kilo kvalitního tuku na smažení a pečení mě stálo asi euro devatenáct. Kolik zaplatím u nás? A to ani nevím, zda neriskuju, když to používám.

Pečivo se nevyplatí, protože kromě suroviny je v ceně započítaná i práce. A ta je u nás levná až nezdravě. Máme to nějak naopak. Člověk musí vybírat a počítat, protože šunka  se blíží ke čtyřiceti korunám za deset deka. Je tady ale  něco pozitivního: ta šunka není mokrá a tak se zdá, že zahraničních deset deka je něco jiného, než deset deka u nás.

Tady platí jiná pravidla. Proto se bojím koupit tuk do těsta. Nevím, jaký druh kyselin a jiných tentononc ten tuk obsahuje. Nezbývá mi, než spoléhat na sádlo, ale to se do cukroví  nehodí. Máslo bych mohla použít, ale vím, že pokud na něm není napsáno "čerstvé", tak  má za sebou  dlouhou kariéru v mrazáku. Čerstvé je do těsta drahé a nevyplatí se. Mohla bych si těsto koupit, avšak  v něm jsou místo vajíček éčka a náhražky, tak nezbyde, než abych se s tím plácala sama. Můžu si koupit cukroví, které je ale drahé a taky není vždycky jisté, co v něm všechno může být, protože jsou výrobci dobří i méně dobří. Každý chce být živ a živnostník si na sebe musí vydělat.

Je to smutné. Dřív jezdívali zákazníci k nám, protože tady bylo levno a jogurt býval jogurtem. A nám tenkrát připadalo naše zboží obyčejné, obaly nehýřily barvami a neslibovaly téměř nemožné. Uplynulo pár let a řešíme éčka a náhražky. Už i ty nanuky chutnají jinak. Jsou především sladké - toť vše. Jestli ti chudáčkové vůbec viděli smetanu? Právě položená otázka  hodně vypovídá o mé trestuhodné naivitě. Jsem snadnou obětí výrobců a prodejců, kteří se snaží mě nakrmit  co nejlevněji, ale za můj co největší peníz. Oni jsou vždycky o krok před námi, důvěřivými zákazníky. Vždycky se najde nějaký ten šizuňk.

Je to v lidech? Určitě. Ale nikdo mi nevymluví, že máme  benevolentní předpisy, které těm šizuňkům nahrávají.

 

Libuše Čermáková

Vojtěch HarokNejezte zmrzlinu,23:367.12.2013 23:36:34
Libuše ČermákováLevnější nákup20:037.12.2013 20:03:51
Milan JirásekHezký den.18:257.12.2013 18:25:10

Počet příspěvků: 4, poslední 8.12.2013 16:13:22 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.

Libuše Čermáková

Libuše Čermáková

Život je dar, kterého si pořád dost nevážíme. Možná jsme jediní ve vesmíru a každý náš den je dnem svátečním. Život si kazíme hloupostí vlastní i hloupostmi těch, kteří jsou kolem nás.

Opatruju si zkušenosti, které jsem si zapamatovala a jsem ráda, že na něco jsem dokázala zapomenout. Vážím si každého, kdo dokáže stárnout do moudrosti.

REPUTACE AUTORA:
6,22

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy

Pošlete mi vzkaz

Zbývá vám ještě znaků. Je zakázáno posílat reklamu a vzkazy více bloggerům najednou.