Jídlo

čtvrtek 19. září 2013 18:11

Nejenom chlebem živ jest člověk

On je totiž živ i spoustou dalších věcí. Vyšší sféru bych tentokrát vynechala a zaměřila se na  úplně obyčejné papání.

Současnost je kulinářství nakloněna. Vaří se v telce,  jídlo se objevuje všude. Já na všechny ty úžasnosti jen užasle zírám.Osobně mi nic neříká ani tzv. "vyšší gastronomie". Nechává mě v klidu módně vyrovnaný pokrm a talíř jen tak trochu umáznutý od omáčky. Nechci nic extra. Prostá krmě, obyčejná česká  kuchyně - co si můžu přát víc?

O prázdninách jsem si  dala guláš. Jenom jednou. Kuchař, který ten dlabanec připravoval, jistě netušil, jak má taková pravá hospodská dobrota chutnat. Když se omáčka  hodně leskne, je v ní pravděpodobně zakomponována hotová jíška. To jídlu na chuti nepřidá. A vůbec, omáčka z prášku, kam se to česká hospoda dostala?

Rozhořčeně jsem zakoupila omáčku v prášku, zamíchala si ji doma - a bylo to stejně ohavné, jako kdybych si to dopřála v restauraci. Jen levnější to bylo, to ano.

Také jsem zkusila  vlašák. Bývala to dobrota. Salát s pěkně křupavým rohlíkem... Ten rohlík už jsem oželela. U salátu jsem nepřestávala doufat, ale byl to hnus. Tolik "zobákového" salámu v jednom pokrmu, to se musel výrobce hodně snažit.

"Zobákový" salám, to je můj soukromý termín pro uzeninu, vyrobenou ze separátu, neboli z masa strojně odděleného. Ať mi nikdo netvrdí, že při tom oddělování nezabloudí nějaký ten zobáček... Možná nezabloudí, ale stejně...! Když tu hmotu stačí ochutit a obarvit - radši si nepředstavuju, čím byla před úpravou. Ten vlašský salát mi ležel v žaludku dlouho. Pak ho překonal chléb, který měl po týdnu ztvrdnout - leč nestalo se tak. Možná existuje úprava, která činí chléb trvanlivým. Podle chuti onoho pečiva bych to na něco takového tipovala.

Pak se dozvídám, jak mizerné jsou polské potraviny. Mezitím mi v ledničce straší zapomenutý jogurt. Nevím, jak dlouho tam čeká, ale  jeho stav je neměnný. Tak si říkám, jestli umělé hmoty nevládnou i našemu století.

Libuše Čermáková

Počet příspěvků: 1, poslední 20.9.2013 13:20:51 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Libuše Čermáková

Libuše Čermáková

Život je dar, kterého si pořád dost nevážíme. Možná jsme jediní ve vesmíru a každý náš den je dnem svátečním. Život si kazíme hloupostí vlastní i hloupostmi těch, kteří jsou kolem nás.

Opatruju si zkušenosti, které jsem si zapamatovala a jsem ráda, že na něco jsem dokázala zapomenout. Vážím si každého, kdo dokáže stárnout do moudrosti.

REPUTACE AUTORA:
6,22

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy

Pošlete mi vzkaz

Zbývá vám ještě znaků. Je zakázáno posílat reklamu a vzkazy více bloggerům najednou.